Ce inseamna excursia - pelerinaj la Lourdes

Impresii si ganduri

Orasul Lourdes

La Lourdes vin anual milioane de oameni. Unii vin pentru a se ruga, altii pentru a se vindeca sau pentru a cere ajutor si indrumare, binecuvantare si protectie, iar altii vin din simpla curiozitate. Cu totii se indreapta in liniste si reculegere catre grota in care Fecioara Maria i s-a aratat lui Bernadette Soubirous. Miracolul petrecut in mica localitate franceza se sarbatoreste in fiecare an la 11 februarie.

In ziua aceea, in 1858, o fetita saraca in varsta de 14 ani, Bernadette Soubirous, a plecat sa adune vreascuri impreuna cu sora ei si o prietena, in apropiere de stanca Massabielle, pe malul raului Gave. Bolnava de astm, Bernadette a ramas in urma. Trecand pe langa o grota “a simtit o adiere de vant”, apoi a vazut “ o doamna tanara imbracata in alb”. Cele doua fete au gasit-o pe Bernadette cu chipul stralucind de fericire.

La inceput, Bernadette nu a inteles ce se intampla şi cine este faptura care i s-a aratat in grota. “Femeia in alb” a mai aparut in fata fetitei in acelaşi loc şi in timpul uneia dintre aparitii i-a spus ca este “Neprihanita Zamislire”. Bernadette nu a inteles cuvintele Doamnei dar le-a repetat incontinuu ca sa nu le uite şi le-a reprodus in fata preotului din mica aşezare. Acesta le-a talmacit (cu patru ani inainte de aparitiile de la Lourdes, Biserica Romano-Catolica definise dogma Neprihanitei Zamisliri) şi astfel au aflat cu totii cine i s-a aratat in mod miraculos fetitei.

Au urmat alte 18 aparitii in care Fecioara Maria i-a dat mai multe sfaturi printre care si acela de a sapa in grota ca sa gaseasca un izvor, sau sa construiasca o biserica deasupra grotei. Bernadette a gasit izvorul, iar apa lui s-a dovedit a avea proprietati miraculoase. Cele trei biserici suprapuse ridicate deasupra grotei au devenit un reper al oraşului. Tot mai multi oameni au inceput sa se adune la local aparitiilor, unde s-au produs apon numeroase vindecari miraculoase.

Bernadette s-a retras la manastirea din Nevers, dar bolile de care suferea s-au agravat tot mai mult şi in 1879, la varsta de 36 de ani s-a stins din viata. Dupa 30 de ani cand a fost necesara exhumare sa pentru a fi sanctificata, trupul Bernadettei era intact, neatins de tercerea timpului. Trupul sau se afla şi azi in capela manastirii din Nevers, intr-un sicriu de cristal.

Scepticii se pot intreba de ce Fecioara Maria nu a facut o minune pentru Bernadette, inlaturandu-i suferintele provocate de bolile de care a suferit toata viata. “Acesta este sacrificiul meu”, spunea Bernadette acceptandu-şi suferinta cu seninatate. Acceptarea, iubirea, daruirea de sine au fost miracolul vietii ei care a dus-o la sfintenie şi se ştie ca sfintii un fac miracole pentru ei inşişi.

“Vreau ca lumea sa vina aici in pelerinaj” i-a spus Fecioara Maria Bernadettei intr-una din primele ei aparitii şi dorinta i s-a indeplinit. In mai bine de 150 de ani de la prima aparitie, aproximativ 200 de milioane de oameni au vizitat acest oraş. Dintre miile de vindecari miraculoase, comisiile medicale (in 1905 a luat fiinta un centru medical de constatari format din 5000 de medici din 30 de tari, apartinand tuturor confesinilor, sau chiar atei) au confirmat 1.200, autoritatile bisericeşti au recunoscut oficial aproximativ 7.000 de vindecari inexplicabile, dintre care 67 au fost considerate adevarate miracole.

Multi pelerini, indiferent de confesiune, vin la Lourdes doar din motive spirituale şi pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Se spune ca vindecarile sufleteşti care se produc acolo sunt chiar mai numeroase decat cele trupeşti.

Redirectionati 2% din impozit