Ce inseamna excursia - pelerinaj la Lourdes

Asociatia  MARIA pentru sprijinirea tinerilor defavorizati (www.asociatiamaria.ro) a fost infiintata in decembrie 2007 prin Hotararea judecatoreasca nr. 179/2007, avand Codul fiscal nr.22748151.

Unul dintre scopurile acestei asociatii este de a organiza, o data pe an in perioada Pastelui catolic, o excursie pelerinaj de aproximativ 8 zile in orasul Lourdes din Franta. Pentru organizarea acestei actiuni asociatia MARIA colaboreaza cu Oragnizatia Caritas Bucuresti (www.caritasbucuresti.org)  si cu Trustul de pelerinaj pentru copii cu disabilitati HCPT (www.hcpt.org.uk) din Marea Britanie, fondatorul acestui proiect inca din anul 1956 si care l-a initiat si in Romania in 1998.

Acest proiect a devenit operativ in Romania incepand cu anul 2000. Atunci s-a format Grupul 640 care are o structura asemanatoare cu a tuturor celorlalte grupuri participante:

• un grup nu trebuie sa depasesca 25 de persoane
  • copiii care participa la acest proiect au varste cuprinse intre 7 si 18 ani, au disabilitati fizice/mentale  sau sunt copii defavorizati din punct de vedere social sau familial,
  • 1 sau 2 asistenti voluntari/copil in functie de necesitati,
  • din grup fac parte, de asemenea, un medic/asistent medical si un preot romano-catolic/ortodox.

Inainte de plecare parintii sau tutorii trebuie sa completeze un formular cu date referitoare la situatia sociala si medicala a copilului, de asemenea, trebuie anexata  o copie a certificatului medical cu diagnosticul copilului.Toate datele din formular sunt confidentiale. Copiii nu sunt insotiti de parinti de aceea, pentru minori este necesara  o declaratie eliberata de un notar public prin care parintii sau tutorii legali isi dau acordul ca minorul sa calatoareasca in afara granitelor tarii neansotit de ei.

Declaratia notariala trebuie sa fie semnata de ambii parinti sau tutorii legali, exceptie face parintele decazut din drepturi sau decedat si in aceasta situatie  trebuie adusa dovada decaderii din drepturi sau a decesului acestuia la notariat si la politia de frontiera in aeroport. Declaratia mai contine  datele din pasaport sau cartea de identitate a asistentului voluntar care va avea in grija copilul pe durata excursiei.

Asistentii voluntari care participa pentru prima data la acest proiect sunt obligati sa completeze un formular detaliat insotit de doua scrisori de recomandare si sa sustina un interviu in fata unei comisii formate din voluntari cu minimum trei ani experienta din Asociatia Caritas si MARIA. Asistentii voluntari admisi trebuie sa aiba cazierul juridic actualizat in momentul iesirii din tara.

Parintii/tutorii impreuna cu copiii se vor intalni de cate ori este necesar, pana la data plecarii, cu medicul grupului si asistentii voluntari, de asemenea, vor primi prin posta sau e-mail formularele necesare cat si toate informatiile de care au nevoie.

Calatoria se face cu avionul pana la Toulouse sau Pau (nu apelam la serviciile companiilor low cost din motive de comfort  si de respectare a orarului de zbor avand in vedere ca, datorita distantei, drumul pana la destinatie implica obligatoriu o escala) apoi din aeroport ne preia  un autocar care ne va duce pana la hotelul St. Georges (34, av. Peyramale 65 100 Lourdes, tel. 62 94 78 32 e-mail:st-georgeshotel@wanadoo.fr) din Lourdes unde vom fi cazati pe toata durata sejurului.

Costul total pentru un copil/adult ajunge la aproximativ 550 Euro -  250 Euro biletul de avion dus-intors cu companiiile Lufthansa, KLM, AirFrance pe ruta Bucuresti -Toulouse/Pau si 280 Euro cazare 7 nopti cu pensiune completa (mesele se servesc la restaurantul hotelului) in  hotel 3 stele, camera cu 2 sau 3 paturi cu baie si WC propriu,   o excursie la Oceanul Atlantic in statiunea St. Jean de Luz/Biaritz si una in Muntii Pirinei in statiunea Gavarnie (transport cu autocar acreditat pentru transportul de copii), o seara eleganta si un bal mascat la cafenea sau barul hotelui, iesiri in oras la cafenea, vizite la muzee si expozitii (care familiarizeaza copilul cu importnta pe care o prezinta orasul Lourdes ca loc de pelerinaj). In functie de timpul disponibil se pot initia si alte actiuni de cunoastere a orasului si a imprejurimilor sale.

Fondurile necesare acestei calatorii provin din sponsorizari. Parintii sau tutorii copiilor nu sunt obligati sa contribuie financiar, dar daca au aceasta posibilitate ne vor ajuta sa luam la Lourdes un numar mai mare de copii.